Topp 5 «Game of Thrones»-aktiviteter du kan gjøre mens du venter på siste sesong

Skrevet av: Thomas

«What?! 2019?! 19?! Det kan da ikke ta to jævla år å spille inn et par episoder?! Hva er det de driver med?! Serr?!»

Det var kanskje det du tenkte da du fant ut at det ikke kommer noen ny «Game of Thrones»-episode før i 2019. Kanskje fant du det ut akkurat nå når du leste dette. I så fall beklager jeg å måtte være den som forteller deg det.

Om det blir våren eller høsten 2019 vites ikke, men det er uansett godt og vel et år før vi får den dramatiske konklusjonen av den høyt elskede serien satt til George R. R. Martins fabelaktige univers.

Så for å gjøre ventetiden hakket kortere: Her er fem «Game of Thrones»-aktiviteter du kan gjøre så lenge:


5. Kle deg ut som «Game of Thrones»-karakterer

Cosplay har blitt mye vanligere med årene. Men cosplay-utøvere bruker gjerne månedsvis og uhorvelig mye grunker på ett enkelt kostyme. Hvis du gjør det er det kult! Men du er ikke så kul, er du vel?

Men nå trenger du ikke vrenge lommeboka og lære deg å strikke for å se ut som heltene dine! For det viser seg nemlig at kostymeavdelingen på serien bruker IKEA-teppet «Skold» som kappene til «Nattens Voktere».

Steg 1: Oppsøk din lokale IKEA (AKA billigkjöttbulle-labyrint, AKA forholdstesteren).

Steg 2: Kjøp teppet Skold.

Steg 3: Klipp et hull i Skold.

Steg 4: «Du vet ingenting, <ditt fornavn> Snow!»

Å herregud, jeg håper du gjør dette!


4. Se de første sesongene av «Game of Thrones» – enda en gang

Dette har du sikkert gjort allerede, og sikkert flere ganger. Har du ikke gjort det ennå er dette punktet for deg! For hver gang jeg ser gjennom «Game of Thrones» på nytt får jeg et «Ahhh, så det er sånn det henger sammen»-, eller et «Å herregud, man får egentlig vite det som skjer i sesong sju allerede her»-øyeblikk.

TV-serien har nemlig gjort en imponerende jobb med å oversette George R.R. Martins fantastisk rike univers til skjermen. Flere scener er så stappet med visuelle detaljer og informasjon at man umulig kan få alt når man ser det første gang.

Har du fått med deg at Lannister-hærens rustning er inspirert av japanske samuraier? Eller at Arya allerede i sesong 1 får vite at Lord Varys holder øye med Daenerys gjennom informantene Illyrio Mopatis og Jorah Mormont?

Hæ? Hvem? Gratulerer! Du har faktisk verdens beste unnskyldning for å ta deg et aldri så lite maraton!


3. Spis «Game of Thrones»-mat

Har du noen gang lurt på hva maten du ser på TV smaker? Det har jeg, cirka hver gang jeg ser mat på TV. Og «Game of Thrones» har noe fantastisk mat. Svinepai. Ørret i bacon. Is med honning. Nammenam!

«A Feast of Ice and Fire» er den offisielle kokeboka fra A Song of Ice and Fire-sagaen, og er skrevet av amatørkokkene Chelsea Monroe-Cassel og Sariann Lehrer. Forordet er forfattet av selveste, og alltid sultne, George R.R. Martin selv.

Forfatterne har tatt utgangspunkt i mat og drikke beskrevet i bøkene, og tolket dem med bakgrunn i tradisjonell, europeisk middelalderkost. Vi snakker skikkelige råvarer, og ingen tilsetningsstoffer og annet jåleri. Kokeboka inneholder over 100 oppskrifter, som reflekterer alle samfunnslag i Westeros. Du kan med andre ord spise kongelig som en Lannister, eller bondekost som en av Nattens Voktere.

Tenk så gøy å ha disket opp med sitronkaker eller kaninstuing når du samler venneflokken til første episode av sesong! Da vil hvert fall jeg bli vennen din.


2. Spill «Game of Thrones»-brettspillet

Det er en dårlig skjult hemmelighet at mitt favorittspill er «A Game of Thrones: The Board Game». Grunnen er at noen ekstremt kloke hoder har klart å fange essensen i universet kun ved hjelp av papp og plast.

I «Game of Thrones» spiller du den ambisiøse lederen for ett av de seks viktigste Husene i GoT-universet: Stark, Lannister, Baratheon, Greyjoy, Tyrell og Martell. Ved hjelp av rigid militær styrke, dyrekjøpt politisk innflytelse og «diplomati» (les: trusler og kjeft) kjemper du og de andre spillerne om makten i «De Syv Kongerikene» i Westeros.

Spillet er først og fremst et krigsspill, hvor det handler om å bekjempe motstanderen i kamp. Men til forskjell fra mange andre krigsspill er det ikke terningen som avgjør utfallet av kampen. Du bruker isteden «huskort», hvor en kjent lederskikkelse for slekten din (Jamie Lannister, Cersei Lannister o.l.) bistår troppene dine, enten med ren kampstyrke, eller med skitne triks.

Men det er i diskusjonene og forhandlingene som foregår over bordet at det virkelige spillet ligger. Du står nemlig fritt til å inngå avtaler med hvem du vil. Og til å bryte de avtalene når du måtte ønske.

For uerfarne spillere er det kanskje i overkant mye som foregår i «A Game of Thrones: The Board Game». Men om du har x antall timer Risk under huden, eller bare digger tanken på å bekle rollen som overhode for en av Westeros’ mektigste slekter, bør du falle pladask.


1. Les «Game of Thrones»-bøkene

Denne må du vel ha sett komme? Jeg vet det er en klisjé, men la oss være ærlige: Bøkene er mye bedre enn serien.

Det å sammenligne en film eller serie med boka den er basert på er stort sett en urettferdig sammenligning. For det er få ting som kan utkonkurrere en skikkelig god fantasy-bok, når fantasien løper løpsk og du drømmer deg bort til magiske verdener. I sine beste stunder klarer TV-serien det samme, men stort sett er det ingen reell konkurranse.

For når du skaper bilder i hodet ditt sitter det ingen produsent ved siden av deg og minner deg på budsjettbegrensningene dine.

Jeg begynte å lese bøkene etter at serien hadde kommet ut. Men det hindrer ikke bøkene i å være sin helt egen størrelse. Enkelte kapitler føles kanskje mer som utvidede versjoner av scener fra serien, mens andre gir dypere innblikk i karakterenes motivasjoner og indre vesen. Jeg storkoser meg, m.a.o.

Det er rett og slett tydelig fra første kapittel å se hvorfor så mange ønsket å fange dette universet til lerretet.

– Thomas

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *