Topp 5 Thor/Tor

Skrevet av: Mikael

I dag er det kinopremiere på «Thor: Ragnarok», regissert av en type jeg godt kunne byttet navn med, nemlig newzealenderen Taika Waititi. Bak seg har han filmene «What We Do in the Shadows» (2014) og «Hunt for the Wilderpeople» (2016) – kritikeryndlinger, begge to. Etter anmeldelsene å dømme virker han å ha landet på trygt beina, denne gangen også.

«Thor: Ragnarok» er den tredje filmen om guden blant Marvels superhelter, Thor, med Chris Hemsworth i tittelrollen. Det er også den syttende(!) i det offisielle Marvel-filmuniverset (MCU), som har pågått i snart ti år nå – sparket i gang med «Iron Man», i 2008. På den reisen er det både opp- og nedturer, noe du for øvrig kan høre mer om i en kommende episode av Topp Fem.

Uansett, i kjent Topp Fem-stil bruker vi dagens premiere som en unnskyldning til å lage en smått søkt liste, som kanskje eller kanskje ikke har en døyt med Chris Hemsworth å gjøre: Topp 5 Thor/Tor. Det er flere enn bare Odins sønn som bærer navnet – men kan de vippe ham ned fra førsteplassen? Les videre for å finne det ut.

NB: For mer i samme stil, anbefaler jeg å gå tilbake og høre episode 4 av Topp Fem, da vi tok for oss Topp 5 Eidsvold/Eidsvoll.


5. The History of Rome (THoR) (podcast)

Tirsdag denne uken utkom boka «The Storm Before the Storm: The Beginning of the End of the Roman Republic» av Mike Duncan. Duncan er, så vidt jeg vet, ikke en profesjonell historiker, men ble snarere kjent gjennom en podcast: The History of Rome, gjerne forkortet THoR.

Podcasten utkom ukentlig over en femårsperiode, fra 2007 til 2012, og tar for seg Romerrikets historie fordelt på 189 episoder. Det er et massivt prosjekt, men episodene er i det minste «bite size» – på 15-25 minutter hver.

Jeg begynte å høre podcasten for noen år siden, og … ærlig talt falt jeg av, det var dårlig timing, og jeg plukket det aldri opp igjen. Dette er litt som en forelesningsserie, der du må være i modus for å lære, mer enn det er en muntlig og engasjerende fortelling slik en kar som Dan Carlin ville (og, til dels, har) fortalt det. Men på den annen side er det sannsynligvis urettferdig å bli sammenlignet med Dan Carlin – som er et unikum.

The History of Rome er anerkjent og prisbelønt, og har rykte på seg for å være saklig, interessant og lærerik. Jeg har tenkt på å gi den en ny sjanse, og er du interessert i temaet (og hvorfor skulle du ikke være det?) taper du ingenting på å gjøre det samme.


4. Thor Gotaas (kulturhistoriker og forfatter)

Thor Gotaas. Foto: Jarle Vines – Eget verk, CC BY-SA 3.0, via Commons.

Jeg har ikke lest noen av Thor Gotaas’ mange bøker. Men, herregud, for en fornøyelig fyr!

Jeg kjenner til ham først og fremst gjennom enda en annen podcast, nemlig Kristopher Schaus Rekommandert, der Gotaas – som er kulturhistoriker og forfatter – har vært gjest ved to anledninger. Tema for hans to episoder er «Hardhauser», og «Loffere og løpere».

Gotaas må ha tilnærmet fotografisk hukommelse, i alle fall når det kommer til når folk ble født og hvordan de døde – og ikke minst hvilke rare vaner de hadde underveis i livet. Ta for eksempel lofferen som bare besøkte hus med varm farge, og som levde utelukkende på … hva var det, vafler og stikkelsbærvin? Eller hardhausen som var milevis oppi åra og hadde klart seg helt fint, takkskarruha, uten noen gang å vaske seg, men som ble tvangsinnlagt på et hjem, vasket, og så, som bestilt, døde et par dager senere.

Det er innmari artig å høre på, og det er mer enn nok til at Thor Gotaas fortjener en plass på denne lista.


3. Tor (norsk forskningsstasjon på Antarktis)

Foto: Stein Nilsen CC BY-SA 3.0 via Commons.

Som faste lyttere vet: Topp Fem handler framfor alt om Kurt Russell. Og selv om den norske basen på Antarktis som opptrer i «The Thing» er fiktiv og heter Thule Station, finnes det virkelig et par norske forskningsstasjoner der på sydpolen – inkludert Tor.

Tor-stasjonen i Dronning Maud Land er mye mindre og mer stusselig enn Troll, som ligger omlag 100 kilometer lenger vest. Troll har en egen flystripe, og er operativ hele året. Tor, til sammenligning, er i grunn bare en container – en utpost på 1625 meters høyde ved foten av en nunatak (et fjell som stikker opp av en bre), der forskere kan slå opp teltet sitt i sommerhalvåret.

Likevel er det noe veldig stilig med at vi har nettopp en slik fjern, skjør utpost, som ikke bare er i ytterkanten av sivilisasjonen – men langt bortenfor den.


2. Thor Heyerdahl (eventyrer)

Foto: Nasjonalbiblioteket. Kon-Tiki, 1947. Lastet opp av palnatoke, CC BY 2.0, via Commons.

Det er ikke direkte upassende for denne listen at Thor Heyerdahl skal ha trodd at Odin virkelig har levd(!) – kanskje ikke som en gud, men som en historisk person og en stamfar til den norske kongerekken. Han lette virkelig etter Odins levninger, gjennom arkeologiske utgravninger i Russland.

Heyerdahl var med andre ord litt av en type, og det er reist mange innvendinger ikke bare mot Odin-teorien hans, men også mot det han er mest kjent for, nemlig teorien om at Stillehavsøyene opprinnelig var blitt befolket østfra, fra Sør-Amerika, hvorfra folk i oldtiden skulle ha tatt seg over med helt enkle, håndbygde tømmerflåter.

Det er neppe noe hold i teorien (senere er det vist for eksempel at genmaterialet til urbefolkningen ute på øyene matcher bedre med asiater enn sør-amerikanere), men Heyerdahl får uansett tusen poeng for å ha satt ut på flåten sin for å «bevise» det – og attpåtil lykkes i å nå frem. Kon-Tiki-ferden er vanvittig inspirerende, og er en adrenalinsprøyte inn i de delene av hjernen som styrer fantasien og eventyrlysten, like mye i dag som for 70 år siden.


1. Tor (sønn av Odin)

Thor i superheltversjon er tøff, men ikke så tøff som Tor, originalen, tordenguden. Den mektigste blant alle guder, nest etter Odin. En kar som beskjeftiget seg ikke bare med været, fruktbarhet, jordbruk og krig – men som hadde et ansvar for å opprettholde selveste verdensordenen.

Jeg synes beskrivelsen av ham hos Store norske leksikon sier mer enn godt nok hvorfor han fortjener førsteplassen her: «Tor er umåtelig sterk, og med hammeren Mjolne (Mjøllner) knuser han jotner og troll.»

Nuff said.


Hon mens:


Bonus:

For den saks skyld skulle vi kanskje hatt en delt førsteplass her – til gutten i røyken:

Én kommentar til “Topp 5 Thor/Tor”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *