Topp 5 true crime

Ane Hem er ukas gjesteblogger! Ane er rettstegner, og skriver også en bok fra retten – som du bør se opp for om et års tid. Dessuten er hun fast lytter og venn av Topp Fem.

Fra pressebenken i rettssalene der jeg sitter med tegnesakene mine får jeg med meg en hel del virkelig krim. Det er tilskuerbenker der også, og det er meningen at man skal kunne se.

True crime er noe annet enn fiksjonskrim. Der har de bare jukseblod. Her er det ordentlige mennesker, og spørsmålet om hvorfor de gjør som de gjør er det mest presserende og interessante. Hvem som gjorde det vet man ofte i utgangspunktet, eller kanskje man aldri får vite det.

Hvis true crime bare var virkelig krim, så kunne man like godt lest dommer på lovdata.no. Det er slett ikke kjedelig lesning, men de store true crime-verkene utretter ganske mye mer enn dommene.

Jeg har prøvd å lage en variert liste med litt fra hver sjanger. Spennende og underholdende må det også være, det ligger i fortellerkunsten.


5. Politi og røver

Bok av Kjetil S. Østli, utgitt 2009

Fra oppvekst og guttestreker via Tveitagjengen og Munch-ranet havner vi i Nokas-saken. Vi blir kjent med en av politimennene som var med hele veien – og en av røverne. De har en god tone seg imellom når de ser tilbake, og kanskje er de på mange måter ganske like. Den enes liv kunne fort vært den andres.

Politi og røver er to veier til spenning og action. Den gode tonen de to imellom mens de forteller til journalist Kjetil Østli gjør dette nesten til en feelgood-bok. Men bare nesten.

Det som kunne virke som en lek var ikke morsomt lenger da en politimann ble skutt og drept i Stavanger. Boka har driv og er en nytelse å lese. Slukes på en frikveld i påskeferien.


4. The Thin Blue Line

Amerikansk dokumentarfilm av Errol Morris, fra 1988

I 1976 ble en politimann drept i Dallas, og Randall Adams ble arrestert og dømt. Denne dokumentarfilmen er kjent som filmen som fikk ham frikjent.

Hadde podcasten Serial greid å fullføre saken til Adnan Sayed i stedet for å etterlate det hele like uklart som da det begynte, hadde den kanskje danket ut The Thin Blue Line. Men bare kanskje.

Tittelen har så mange treffende betydninger på en gang. Alt fra estetikk til konsept har blitt kopiert igjen og igjen. Denne er fortsatt best, og det er ikke bare fordi den kom først.


3. Seks skudd ved stengetid – og andre mord

Bok av Richard Herrmann, utgitt 1985

Old Bailey.

Britisk krim, også kjent som nice and cozy murder, er en favoritt for sofaslitere og krimlesere i påsken.

Denne true-crime boka beholder en atmosfære av te, tweed og gentlemen i all sin engelskhet. Den er skrevet av den NRKs legendariske London-korrespondent, som med snert, svart humor og eleganse gir oss de største og mest sagnomsuste krimsakene fra Old Bailey. Dette er den virkelige jorda som all engelsk krim vokser i.

Hvor du skal få tak i denne perlen vet jeg dessverre ikke – min sto på en gratis ta-med-kasserte-bøker-hylle på biblioteket.


2. From Hell

Bok/tegneserie av Alan Moore og Eddie Campbell (illustratør), utgitt 1989

Alan Moore er av ubegripelige grunner best kjent for de tåpelige filmatiseringene som radbrekker de ellers utmerkede tegneseriene V for Vendetta og Watchmen. From Hell er så grusom på film at den må man ikke finne på å se. Tegneserien er derimot et rent mesterverk.

Jack the Ripper er historiens mest legendariske ukjente drapsmann. Kanskje fordi det finnes så mange spor at saken kjennes som om den kan oppklares hvis man bare ser etter en gang til. Bevisene bærer historien, og der Moore må spekulere for å få historien til å henge sammen, forteller han at han gjør det. Han velger å fremstille en av teoriene, men lar også de andre komme frem. At han samtidig klarer å holde spenningen oppe er et kunststykke. Kanskje er det fordi spenningen i tegneserien ligger i noe annet enn hvem som egentlig gjorde det.

Tegningene er også fantastiske. Vekselvis presise og hektiske streker i sort blekk fra pennesplitter av det gammeldagse, følsomme slaget gir like deler nerve og historisk sus.


1. In Cold Blood

Bok av Truman Capote, utgitt 1966. Norsk tittel: Med kaldt blod

Clutter-familiens hjem. Foto: Spacini, CC BY 3.0, via Commons https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10456772

I 1959 ble fire mennesker funnet drept i Kansas, og da saken dukket opp i avisspaltene visste ingen hvem som hadde gjort det eller hvorfor.

Truman Capote var journalist og forfatter. Året før hadde han publisert boken Breakfast at Tiffany’s. Han var ikke bare opptatt av drap. Og selv om denne fortellingen har en ytre, spenningsdrevet handling med uforglemmelige personer og hendelser, så finner den gjenklang i større rom.

Den speiler seg i noe allment menneskelig som vi ikke vil se, samtidig som den brer seg ut i et western-landskap i etterkrigstidens USA der dette ikke kunne vært på noen annen måte.

Jeg tror den topper de fleste true-crime-lister. Sånn må det visst være. Les den.


Hederlige omtaler:

Det er trangt på en topp-fem-liste, og her er noen hederlige omtaler: (hon-mens heter det visst):

  • Jeg fikk ikke plass til en eneste podcast på lista, og det er en skam. Jeg skammer meg. More Perfect (første sesong) anbefales varmt. Den handler om de viktigste sakene i amerikansk høyesterett og er rett og slett fantastisk morsom. Den får et lite minus for overforbruk av festlige effekter og fortellergrep. Jeg må dessuten nevne Serial sesong 1, S-Town, Blame-sekvensen fra RadioLab, osv. osv.
  • Jeg kan ikke sette opp bøker og filmer om Utøya på hon-men. Enten skulle de vært på lista, eller så får jeg bare si at dette er litt for åpne sår til at man kan ta dem med på noe så lettbent som en liste. Men det er faktisk true crime det også. Og mange har gjort fantastiske jobber til papir og lerret.
  • Making a Murderer er en tv-serie som er verd tida for de som liker å se på skjerm. Den var aldri seriøst vurdert inn på lista. Det var derimot bøkene The Girl on the Velvet Swing, og People Who Eat Darkness.

– Ane

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *