Topp 5 animeserier

Skrevet av: Thomas

Mange ble nok overrasket når åpningslåta til «Cowboy Bebop» stakk av med andreplassen i Topp Fems «Beste temamusikk»-episode. «Skandale», var det sikkert et par stykker der ute som tenkte.

Selv om det blir stadig mer populært, sliter animeserier fremdeles med et ganske frynsete rykte her i Vesten. Det kan ofte virke som om det råder en slags enten-eller-stemning: enten er man cos-player, ellers tar man kategorisk avstand fra det – på samme måte som crocs.

Men det finnes noen av oss som befinner seg i midten. Som har innsett at anime er mer enn Dragonball og Pokemon. Som har gravd oss forbi seriene preget av den åpenbare sexismen og corny skrikehumoren, og faktisk funnet gull!

I dagens Blogg-Fem anbefaler jeg fem supre animeserier det absolutt er verdt å få med seg.


5. Kaiji

Kaiji er en lurvete gambler som har tapt mer enn han burde. I et forsøk på å slette gjelda si, takker han motvillig ja til en invitasjon om å delta på et hemmelig gamblingcruise. Om bord på båten viser det seg raskt at det gambles med livet som innsats, og presset om å overvinne de andre, slu gamblerne blir plutselig større enn forventet.

Gjennom mye indre monolog får man som seer alltid delta i tittelpersonens tankeprosess, der han desperat prøver å analysere og plukke fra hverandre spillene han deltar i. Serien hadde vært mer interessant dersom tittelpersonen var et geni innen spillteori. Men siden han ikke er det får vi nøye oss med at det blir desto mer neglebiting. Serien har flere «ikke gjør det!-øyeblikk» enn jeg kan telle.

De imperfekte strategiene hans, sammen med vissheten om at livet hans avhenger av at han tar de rette valgene, gjør at serien føles som en morbid krysning av Ocean’s Eleven og Saw.

Det er også forfriskende at serieskaperen har valgt å beholde den unike streken til manga-skaper Nobuyuki Fukumoto, som bidrar til å gi serien en unik look.

Hvis du er som meg, og elsker spill og spillteori, bør du sjekke ut Kaiji. 


4. Fullmetal Alchemist: Brotherhood

Fullmetal Alchemist: Brotherhood er en av de mest anerkjente animeseriene i verden, og ikke uten grunn. Det er en storslått fantasy, blockbuster-serie, med et plot like presist og intenst som et japansk lyntog.

Serien er satt til et alternativt univers, hvor magi, eller alkymi, spiller en sentral rolle. Vi møter tenåringsbrødrene Edward og Alphonse Erlic, som jobber som statsautoriserte alkymister for det statlige militæret, i det de tror er det godes tjeneste. Men snart avdekkes et komplott, hvor jakten på den myteomspunne The Philosopher’s Stone står i begivenhetenes sentrum.

Temaet «synd» ligger tungt over Fullmetal Alchemist: Brotherhood, og preger både plotet og karakterene vi følger, og sørger for at serien har et forfriskende fokus. Hovedhistorien, som også er det beste med serien, dundrer i gang fra første sekund, overrasker deg hele veien, og slipper ikke tak før aller siste scene. Humor, drama og reinspikka action balanseres på en god måte, og gir nødvendige pusterom underveis.

I tillegg får vi servert et svært rikt og variert rollegalleri utover hovedpersonene, som kryper under huden på deg. Jeg tar meg selv i å holde pusten i hver boss-battle, i frykt for at noen skal stryke med.

NB! Merk at denne anbefalingen er for serien som kom ut i 2009, ikke originalserien fra 2003.


3. Neon Genesis Evangelion

Likte du Pacific Rim? Eller skulle du bare ønske den var så fet som du håpet etter å ha sett traileren? Ikke fortvil! For det finnes en serie som er alt det du håpet Pacific Rim skulle være – og mer til!

Neon Genesis Evangelion (NGE) finner sted i fremtiden, hvor den siste resten av menneskeheten er truet av Angels, gigantiske beist som ødelegger alt de kommer over. For å bekjempe Englene, har man laget enorme bio-roboter, kalt Evangilions. Det er her seriens hovedperson, tenåringen Shinji Ikari, kommer inn i bildet.

Som den ferskeste piloten i Evangilion-programmet, er det opp til ham og kollegene hans å bekjempe Englene. Men presset om å være menneskehetens siste håp veier tungt på et ungt sinn, og snart viser det seg også at Nerv bærer på en bekmørk hemmelighet.

NGE er på overflaten et apokalyptisk sci-fi-drama, men handler mer enn noe annet om identitet. Den indre kampen mellom å være seg selv og den andre forventer at man skal være er imponerende formidlet gjennom seriens hovedperson. Samtidig balanseres den indre konflikten glimrende med hardbarka action, når seriens hovedpersoner deler ut juling som Halloween-godteri i en endeløs strøm av boss-battles.

Serien utforskes virkelig til den ytterste konsekvens, og sitter i som en ubehagelig klump i magen lenge etter at man har sett den. Men hvis du ikke har noe imot å føle ubehag, eller elsket Akira, er dette er absolutt serien for deg!

NB! Skal du se denne serien, må du for guds skyld styre unna de to siste episodene. Se heller filmen Neon Genesis Evangelion: End of Evangelion, som av absolutt alle regnes som seriens virkelige, verdige avslutning.


2. Death Note

I Death Note følger vi mønsterstudenten Light, som kommer i besittelse av en mystisk notatblokk. Den fungerer slik at om du skriver noens navn i notatblokken, dør de. Ikke bare det; man kan diktere når og hvordan de skal dø. Light gjør nå det eneste rette! Ser sitt snitt til å bli en levende gud. For hvem er vel bedre egnet enn ham til å avgjøre hvem som fortjener å dø?

Death Note er, sammen med førsteplassen, den eneste serien på lista jeg kunne anbefalt til hvem som helst, fullstendig uavhengig av det tidligere forholdet deres til anime-serier. Det er rett og slett en bra serie – punktum.

Den balanserer krim, thriller og drama, og den etter hvert intense kampen mellom Light og etterforskeren «L» bølger mer frem og tilbake enn en håndballkamp. Tematikken er like skremmende som den er interessant, og utforskes til den ytterste konsekvens. Som seer tvinges jeg flere ganger til å stille spørsmål ved sitt eget moralkompass.

Karakterene er ikke like ikoniske som i f.eks. Cowboy Bebop, og har et par elementer som de med fordommer mot anime nok vil ha vanskeligheter med å svelge. Men om du likte serier som f.eks. Broen, Homeland (Sesong 1) og Hannibal, kommer du til å elske Death Note.

Og styr for himmelens skyld unna vederstyggeligheten som er remaken til Netflix. Seriøst.


1. Cowboy Bebop

Hva får du hvis du blander sci-fi, western, dusørjegere, 70-talls spionfilmestetikk og jazzmusikk? En av de kul, kulere, kuleste tingene som er laget – noen sinne.

Året er 2071, og vi følger en liten bande dusørjegere som flyr rundt i verdensrommet i skipet Bebop. Vi følger den kule playboyen Spike, den strategisk tenkende muskelknuta Jet, den historieløse svindleren Faye, det androgyne datageniet Ed og den genmodifiserte welsh-corgien Ein gjennom den hippeste versjonen av fremtiden du kan ønske deg.

Cowboy Bebop kan best beskrives som en eksistensiell action-serie, hvor hovedpersonenes jakt på kriminelle er tett sammenvevd med opprullingen av hvem de egentlig er og hvorfor de har havnet der de har. De bærer alle på hemmeligheter, og jeg tørster stadig etter å få vite mer om dem. Du skal rett og slett lete lenge etter en serie med så minneverdige karakterer som denne

Stemningen i serien er fullendt og upåklagelig. Det er kanskje søkt å berømme en animasjonsserie for kostyme og set-design, men her er det bare å ta av seg hatten.

Serien er attpåtil nydelig akkompagnert av den fantastisk lekne musikken til Yoko Kanno, som ved hjelp av en perfekt blanding av retro-jazz, sjangerlek og stillhet skaper en unik atmosfære til herligheten.

Terningkast: Jippi!


Hon mens:

  • Attack on Titan
  • Samurai Champloo
  • Mummitrollet

Vil du ha en liste til? Vi nevnte denne så vidt lenger oppe: Topp 5 asiatiske filmer.

Én kommentar til “Topp 5 animeserier”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *