Topp 5 musikkvideoer fra (slutten av) 90-tallet

Skrevet av: Mats

På slutten av 90-tallet var jeg en langhåra pjokk som løp rundt i Tromsø. Jeg spilte fotball for Tromsdalen UIL, og gikk på Reinen skole. Men nesten viktigere var det jeg gjorde etter skolen. Da løp jeg nemlig gjerne hjem, forsynte meg med en svær bolle med corn flakes (med altfor mye sukker på), og plasserte meg foran TVen.

Du skjønner, rett forut for dette hadde vi fått oss kabel-TV, og en av de feteste kanalene var MTV. Kun ved et enkelt tastetrykk fikk jeg umiddelbart tilgang til Beavis & Butthead (som jeg ikke skjønte noen ting av), Celebrity Deathmatch, og ikke minst: musikkvideoer!

Fåglarna vet hvor mange timer jeg har tilbragt foran skjermen mens jeg glante på videoer av musikere som mimet til sine egne låter, og jeg er stygt redd for at det antakelig var ganske bortkastet tid. Men noen av videoene har festet seg, og de bobler opp til overflaten både titt og ofte, selv nærmere 20 år senere.

(Herregud, har jeg virkelig 20 år gamle minner? Stopp tiden, noen – jeg vil av!)

Så jeg skal forsøke å snekre sammen en toppliste bestående av mine personlige favoritter fra MTVs gullalder, basert på en liten gutts opplevelser fra en klam skinnstol i Tromsdalen på 90-tallet. Dette er altså kremen av kremen; toppsjiktet blant videoene som fikk oss til å si «å jess, kuli!» hver gang de dukket opp på skjermen.

OBS: Her kommer det garantert til å mangle en hel haug med åpenbare klassikere. Korreks og refs tas med glede imot i kommentarfeltene.


5. «…Baby One More Time» – Britney Spears

En av verdens mest ikoniske poplåter, og en nesten like ikonisk musikkvideo. Denne videoen har alt som minner om det beste og det verste 90-tallet hadde å by på; vi snakker bøttehatter, musefletter, magetopp og synkronisert jazzballett. Og Britney, da, pre-meltdown, pur ung og med alt å vinne.

Det var lite som fikk oss gutta til å holde kjeft i tre og et halvt minutt i den alderen, men Britney klarte det, hun. Klassiker!


4. «Right Here Right Now» – Fatboy Slim

Fatboy Slim har flere enormt stilige videoer («Weapon Of Choice»-videoen med Chris Walken er noe av det sløyeste ever), men dette var altså den som festet seg hos meg.

Videoen viser menneskets utvikling fra amøbe via fisk, reptil og primat, alltid i bevegelse og på søken etter mer, og kulminerer i en feit, svett amerikaner som setter seg tilfreds på en benk og ikke orker å gå mer. Passe skrudd for et ungt og påvirkelig barnesinn, men likefullt en dødskul video. Og fet musikk.


3. «My Name Is» – Eminem

Eminem ramlet inn i rampelyset for oss øst for Atlanteren en gang i starten av 1999. Jeg husker at jeg så denne videoen for første gang i kjelleren til min kompis Thomas André, og trodde at det var en slags barne-TV. Det var det altså ikke.

Denne videoen satte tonen for Eminems kommende singler og tilhørende videoer, og introduserte kokko-alteregoet Slim Shady, som Marshall «Eminem» Mathers III gjemmer seg bak hver gang han skal sparke ubehøvlet i retning alle han ikke liker i verden. I denne videoer er det blant andre Nine Inch Nails, Marilyn Manson og moren hans Debbie.

Men det er kult. Eminem opptrer som talkshowvert, buktalerdukke og nevnte Manson, og videoen festet seg følgelig fast til hjernelappen med kontaktlim.


2. «Body Movin’» – Beastie Boys

Også Beastie Boys har bidratt med mye legendarisk på musikkvideofronten (les: «Sabotage»), men denne videoen gikk sin seiersgang på alle klassefester og lignende da jeg gikk på barneskolen i Tromsø.

Vi kunne bare ikke få nok av spionfilmparodi, sverdkamp i kanintøfler, avkappede hoder som teipes på igjen, og alt det andre du får med her. Videoen har som seg hør og bør ingenting med låta å gjøre: den viser en hemmelig agent som bryter seg inn hos en slags adelsmann for å stjele … en oppskrift på tomatsaus? Ok. Kanskje den morsomste musikkvideoen jeg vet om.

RIP MCA.


1. «Pretty Fly For A White Guy» – The Offspring

Ah, den klassiske historien om den stakkars bleikfisen som bare ville være gangstah. The Offspring er i høyeste grad et guilty pleasure-band i min bok, med denne låta som kremeksempel, men da vi var små, var denne videoen noe av det feteste som fantes.

Hovedpersonen hadde capsen på siden, låta var helsprø («Give it to me baby – ah ha, ah ha!»), og det var damer i den. Som en skrekkelig bieffekt ble det sjokkpopulært å gå med caps vridd til siden på skolen i Tromsdalen, en trend som heldigvis døde ut etter kun kort tid. Uansett, dette er lett min favorittvideo fra denne stolte æraen.


 Hon mens (aldri ei liste uten):

 «Flat Beat» – Mr Oizo

Sløy beat, pussig video. Den gule dukken Flat Eric henger på kontoret sitt, setter på ei plate på grammofonen, og får umiddelbart et anfall av headbangersjuken. Mens han hører på låta bedriver han sedvanlige kontorarbeidsoppgaver, som å signere et enormt antall viktige papirer, føne seg i ansiktet med hårføner, og spise pølser fra en kopp på pulten.


«Windowlicker» – Aphex Twin

Denne videoen starter med en fire minutter lang kortfilm om to gjengmedlemmer som forsøker å få med seg to damer i bilen, før det plutselig dukker opp en fyr i en 200 meter lang limousin. Og så begynner øynene dine å blø, og hjernen din å gråte. Dette er faktisk den videoen de ser på før de dør i filmen «The Ring». Men den er bra laga, da.


«No Scrubs» – TLC

Fet låt, kult band, helt ok video. Men det er liksom bare noe med den som har festa seg. Kan det være den overdrevne bruken av dutch angle og fisheye lens? Eller er det bare mengden lakk og lær, tro?

RIP Lisa «Left eye» Lopes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *