Topp 5 oppfinnerne som ble drept av sine egne oppfinnelser

Historien forteller oss at det å være oppfinner ikke bare er en fryd, ei heller gammen.

Skulle noen prøve seg på å lage noe av det vi foreslår i den nyeste episoden av Topp Fem – der vi diskuterer krangler høylytt om hvilke oppfinnelser som burde vært laget – da vil vi i alle fall fraskrive oss alt ansvar for eventuelle ulykker …

Det er nemlig nok av oppfinnere som er rett og slett er blitt drept av sine egne oppfinnelser opp igjennom tidene. For eksempel disse.


5. Max Valier

Når du er berømt for å lage biler med rakettmotor, da er det kanskje ikke helt overraskende at eventyret ikke har en lykkelig slutt. Dessverre.

Østerrikeren Max Valier (1895–1930) var en av grunnleggerne bak foreningen Verein für Raumschiffahrt (les det igjen, så skjønner du hva det betyr) på slutten av 20-tallet – miljøet som samlet mange av dem som senere skulle sende oss inn i romalderen. Samme mann lagde også rakettbiler og -fly for Fritz von Opel.

Valier ble drept i en arbeidsulykke i 1930, da en rakettmotor han eksperimenterte med, som brant alkohol som drivstoff, eksploderte på verkstedet hans. Han var for øvrig på shortlisten min for Topp Fem-episoden «Biografiske filmer som burde vært laget».


4. Otto Lilienthal

Otto Lilienthal i aksjon. Fotograf ukjent. Wikimedia Commons.

Den tyske oppfinneren Otto Lilienthal (1848–1896) var blant de første som laget et fungerende glidefly, og en pioner innen luftfarten.

Han fikk laget en 15 meter høy haug som gjorde det mulig å alltid hoppe ut mot vinden, og han kunne fly så langt som 250 meter. Dette på en tid der det ikke var opplagt at det gikk an for mennesker å fly i det hele tatt.

Etter rundt 2000 turer gikk det imidlertid galt. Fra 15 meters høyde stupte flyet plutselig, og Lilienthal knakk ryggen i møtet med bakken. Han døde neste dag. Dette var syv år før Wright-brødrene demonstrerte verdens første motoriserte fly i 1903.


3. Wan Hu

Wan Hu, død cirka år 1500 i Kina, er blitt kalt verdens første astronaut. Om han i det hele tatt har levd, det vet jeg ikke. Men om det er bare et snev av sannhet i dette, da fortjener han definitivt en plass på denne lista.

Jeg tror ikke jeg kan overgå hvordan Wikipedia oppsummerer Wan Hus skjebne:

Det påstås at han hadde en stol med 47 fyrverkeriraketter, han satt seg i stolen mens 47 mennesker fyrte dem av samtidig, han fløy opp i himmelen, rakettene eksploderte så det bare var røyk igjen, Wan og stolen var borte.

Det finnes i dag et krater på månen som er oppkalt etter ham.


2. Valerian Abakovskij

Det sovjetiske høyhastighetstoget «Aerowagon». Fotograf ukjent.

Noen ganger kan et bilde virkelig si mer enn tusen ord. Bare se på den doningen. Det er en aerodynamisk togvogn med en flymotor og en diger propell. Hva kunne gå galt?

Det var latvieren Valerian Abakovskij (1895 – 1921) som laget denne «luftvognen», som ble testet 24. juli 1921, da den skulle kjøre fra  Moskva til den lille byen Tula 17 mil mot sør.

Det gikk fint, det. Turen tilbake, derimot, endte med at vognet fløy av sporet. Seks av de 22 passasjerene ble drept, inkludert oppfinneren selv.


1. Franz Riechelt

En advarsel før du ser videoen: Dette er tross alt et liv som går tapt.

I 1912 stod skredderen Franz Riechelt (1879 – 1912) langt oppe i Eiffeltårnet, klar til å demonstrere sin nye fallskjermdrakt. Egentlig skulle den testes med en dukke – men Riechelt bestemte seg i stedet for å gjøre en «live demo». Det er ganske hjerteskjærende å se hvordan han står og manner seg opp til å hoppe.

Da han omsider bestemte seg og tok sats, var det selvsagt også det siste han gjorde.

Skrevet av: Mikael

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *