Topp 5 spill jeg har kastet bort livet mitt på

Skrevet av: Thomas

Det er bloggtid, og dermed tid for en god dose selvransakelse. For oppgjennom har jeg kastet bort pinlig mye tid på spill. Du vet hva jeg mener, for du har sannsynligvis gjort det du også.

Det er ikke noe galt i å spille spill. Langt derifra! Spill kan være god historiefortelling, gi deg nye perspektiver eller lære deg nye ting. Det er de gode spillene.

Mens andre spill er designet for å river-dance’ på dopaminsentret i hjernen din, til det tyter ut av kroppsåpningene dine. Selv om man vet at man blir utnyttet klarer man ikke holde seg unna. Som en skitten avhengighet. I etterpåklokskapens navn: Jeg har ikke fylt 30 engang, men har allerede kastet bort livet mitt.

Så her er den – krysningen mellom underholdning og forsvarstale – listen over de Topp Fem største spilltidstyvene!


5. Civilization 5

Synes du historie var kjedelig på ungdomsskolen og videregående? Det synes jeg. Men etter å ha begynt å spille Civilization ble det en besettelse. Med størst fokus på spilldelen av det, selvfølgelig.

Civilization 5 (Civ 5) er et turbasert strategispill hvor målet er å bygge en sivilisasjon fra dens spede begynnelse til et mektig, verdensomspennende imperie. Gjennom å enten fokusere på kultur, vitenskap, religion eller krigføring er målet å dominere de andre sivilisasjonene og stå igjen som ledestjernen.

Civ-spillene er ekstremt godt laget og researchet, og kjennetegnes ved å være dype, og nesten forvirrende rike på muligheter og detaljer. Det finnes fem ulike måter å vinne på, og flere titalls sivilisasjoner å velge mellom. Kartet i spillet er heller aldri det samme, som gjør at du aldri trenger å spille på samme måte to ganger.

Av spillene på denne listen er det faktisk mulig å lære ekstremt mye av Civ-spillene. Måten du beveger deg opp i tidsaldre, og ser sammenhenger mellom hvilke typer teknologi som har ledet til nye oppfinnelser og oppdagelser er fascinerende og interessant. Så hvis du likevel skal bli avhengig av noe, velg Civ!


4. Hearthstone

Jeg prøvde Hearthstone ikke lenge etter at det ble sluppet i 2014. Siden da har jeg spilt det. Om ikke daglig, så i alle fall ukentlig.

Hearthstone er en deck-builder, i samme tradisjon som Magic og Pokemon, satt til det populære Warcraft-universet. Målet er å bygge en kortstokk på 30 kort som du bruker for å bekjempe andre spillere.

På overflaten ser Hearthstone harmløst ut. Nesten barnslig. Designet er varmt, fargerikt og innbydende, og byr på en herlig mengde tørr humor og sjarme. Men ikke la deg lure, for dette er kanskje den mest kyniske av tidstyvene på lista.

Hearthstone er nemlig djevelsk på flere måter. Spillet balanserer perfekt mellom «easy to learn» og «impossible to master», som gjør det enkelt å plukke opp, men vanskelig å bli ordentlig god i. Det verste er likevel at dette ikke bare er et tidssluk – det er et pengesluk også. Hearthstone er tilsynelatende helt gratis å spille og komme igang med. Men hvis du vil konkurrere med de tøffeste folka må du ha de feteste kortene. Og det er ikke gratis.

Men på tross av timene og pengene jeg har sunket ned i Hearthstone har jeg aldri nådd legendary rank. Trist? Litt. Trist? Ja. Trist.


3. Skyrim

Da jeg begynte å spille Skyrim hadde jeg to uker fri før jeg skulle begynne i ny jobb. Gjett hvor jeg dro på sommerferie det året.

Skyrim er en åpen verden med kamp, magi og drager klar til å utforskes. Spillet starter med at du med nød og neppe unnslipper skafottet, etter at en drage med sykt bra dramatisk timing har gitt bøddelen din noe annet å tenke på. Du slippes nå løs i Skyrim, den nordligste nasjonen på kontinentet Tamriel, og det tar ikke lang tid før du har drept noe – eller noen.

Det beste med Skyrim, ved siden av at det er vakkert som fy, er at det er fullstendig valgfritt å følge hovedhistorien. Det er alltid en hule å utforske, alltid en bonde som trenger hjelp med ett eller annet, eller onde krefter å forpurre planene til. En enkel drikkekonkurranse i et tilfeldig vertshus kan raskt lede til at du står ansikt til ansikt med en demonprins. Det er gøy!

Grunnen til at det kommer såpass høyt opp på listen er at det er et spill jeg stadig kommer tilbake til. Ut av ingenting kan jeg få en plutselig og altoppslukende trang til å spille Skyrim. En trang så sterk at jeg en kjøpte PlayStation 4 bare så jeg kunne spille det.


2. Football Manager

Football Manager (FM) er et simulasjonsspill hvor du tar rollen som hovedtrener for en fotballklubb. Din jobb er å drifte klubben, passe på økonomien, kjøpe og selge spillere og selvsagt lede klubben din til heder og ære. Det er akkurat så altoppslukende, vanskelig og tidkrevende som det høres ut.

FM er den tenkende persons fotballspill, og er kanskje den mest mainstreame spilltidstyven der ute. Kun slått av FIFA; fotballspillenes svar på en ADHD-diagnostisert lillebror. En FM-spiller kan bruke timevis på å avgjøre om klubben hans skal spille med fire eller fem i forsvaret, og juble over at laget hans unngikk nedrykk med nød og neppe.

Det er få spill som gir deg den samme følelsen av stolthet ved å lykkes. For til forskjell fra mange andre spill finnes det ingen vanskelighetsgrader. Jeg kjenner folk som fremdeles snakker om en save de hadde for 10-12 år siden som noe av det største de har oppnådd.

Min historie? Å ta Drøbak/Frogn fra nedrykksdømt søppel i norsk 2. divisjon til Eliteserien og Champions League-spill. Det var tider, det. Sykt mye tid …


1. World of Warcraft

Når man snakker om spill man kan forsvinne fullstendig i, tenker nok mange på nettopp World of Warcraft. Men for de uinvidde kan jeg avsløre at WoW ikke var en tidstyv – det var en tidsmorder.

World of Warcraft er et såkalt «Massive multiplayer online role-playing game», hvor du skaper deg en spillkarakter og trer inn i den grenseløse fantasiverden Azeroth. Og målet med spillet? Det du vil det skal være.

World of Warcraft har nemlig noe for enhver smak. Du opplever stadig progresjon, og det er alltid noe nytt å utforske eller finne på. Mulighetene, dybden og kulturen som oppstod rundt spillet gjorde at en hel generasjon unge nerder noen år en stakket stund byttet ut jenter og kjønnsdrifter med griffins og raiding. Det er ikke tilfeldig at spillutvikleren Blizzard har to spill med på denne listen. For når det kommer til å spille på mestringsfølelsen din er de som Grieg å regne.

Jeg har ikke tall på hvor mange timer- nei, dager- nei, måneder jeg brukte i Azeroth, og jeg har sikkert løpt mer og plukket flere blomster i Elwyn Forest enn på ordentlig. Det er deprimerende å tenke på.


Hon.men.:

Final Fantasy 10

I mine mislykkede forsøk på å fullføre alt av sidequests har jeg faktisk aldri spilt FFX helt gjennom. Rart mtp. at det er et av mine absolutte favorittspill.

Tony Hawk’s Pro Skater 2

I en årrekke var det en fast juletradisjon å spille gjennom THPS2. Det er ikke mange spill jeg med hånden på hjertet kan si at jeg er god i – dette er et av dem.

Axis & Allies

Et brettspill, gitt! Den så du ikke komme! Jeg var en periode helt besatt av A&A, og spilte det mye med Mikael. Det stemmer; Dåsemikkel. Jeg slo ham aldri, og nå har jeg sverget på å aldri spille det igjen.

– Thomas

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *